Jak jsem slíbil, dávám k dispozici informace ohledně rozhodnutí jury o výše zmíněném protestu. Na následujících řádcích se rozepíšu o:
1. Obecné shrnutí
2. Projednání protestu & čím by toto projednání mohlo být užitečné pro výkonný výbor
3. Projednání protestu & čím by toto projednání mohlo být užitečné pro pořadatele turnajů
1. Obecné shrnutíNa turnaji se jury zabývala velmi zajímavým protestem souvisejícím se skutečností, že Zbyněk Fojtík v některých zápasech použil pro hru náčiní, které lze vidět na Danově fotografii na
viewtopic.php?p=5330#p5325 . Pro mě osobně byl zajímavý zejména tím, že bylo třeba vyřešit situaci, kterou Pravidla zcela neřeší (ovšem ani o ní zcela nemlčí), takže zde bylo třeba brát v potaz jak literu Pravidel (tj. tu část, kterou Pravidla řeší), tak jejich ducha.
V podstatě zde nastala otázka, zdali Zbyňkovy "kuličky" jsou:a) pokrokový výdobytek v rámci Pravidel
b) obcházení Pravidel a tím porušení jejich ducha (a tím i článku 4.1).
Již v průběhu základní části turnaje se mnou 2 hráči na toto téma mluvili (jedním z nich byl sám Zbyněk). Poslechl jsem si obě stanoviska, aniž bych takto sám, bez konzultace s ostatními, dokázal nalézt cokoliv v Pravidlech, co by použití těchto "kuliček" zakazovalo. V tomto duchu jsem vedl i onu konverzaci a v případě prvního hráče jsem připomněl možnost podání protestu pro případ, že by chtěl nejen si postěžovat, ale i vyřešit tuto situaci (druhým hráčem byl Zbyněk, toho jsem na možnost podat protest přirozeně neupozorňoval
). To je také odpovědí za mou osobu na občas zmiňovanou otázku, proč jury z vlastní iniciativy tuto záležitost nezačala projednávat ještě před podáním protestu. Po základních skupinách jsem podobnou konverzaci vedl s Pepou, který k podání oficiálního protestu přikročil.
2. Projednání protestu & čím by toto projednání mohlo být užitečné pro výkonný výborJak jsem viděl v sekci fóra určené pro výkonný výbor, již vzniklo vlákno pro projednání doplnění Pravidel o přesnější definici kuličky. Proto níže uvádím argumenty a nápady, které při jednání jury padly (jak mé, tak i ostatních členů). Cílem mého příspěvku není tyto argumenty a nápady hodnotit - bez ohledu mého názoru na jejich kvalitu či použitelnost pro doplnění Pravidel je zde jednoduše vypisuji, abyste si o nich mohli ve výkonném výboru promluvit a sami zhodnotit, popř. aby hráčskou veřejnost inspirovaly k dalším úvahám, které výkonnému výboru může nabídnout třeba přímo v tomto vlákně.
Ač po pocitové stránce mi použití Zbyňkových "kuliček" přišlo spíše lehce za hranou, jako člen jury jsem nemohl hledět na své pocity, ale na to, co o situaci říkají Pravidla. Došlo tedy k velmi detailní a kvalitní diskuzi na dané téma a padly zde zajímavé myšlenky.
Argumenty a nápady padnuvší při jednání jury1. V první řadě bylo třeba vzít v potaz, co všechno nám říkají Pravidla. V nich nalezneme následující požadavky na kuličky:
- Kód: Vybrat vše
2.3 Kulička může být vyrobena z libovolného nekovového materiálu. Průměr kuličky nesmí být větší než 16,5 mm.
Všimněte si, že jsou v Pravidlech uvedena pouze 2 omezení, ale není nikde přítomna definice kuličky. Víceméně se předpokládalo, že je jasné, co je kulička a co ne, takže přesnou definici kuličky Pravidla neřeší. A protože Pravidla pamatují i na situace, které sama neřeší, bylo třeba postupovat podle následujícího článku:
- Kód: Vybrat vše
4.2 Pokud v průběhu turnaje nastane situace neošetřená těmito Pravidly, o způsobu řešení rozhodne pořadatel v duchu těchto Pravidel dle svého nejlepšího svědomí.
Před jury tedy stál úkol zodpovědět následující 2 otázky:
a) Jedná se o kuličky?
b) Je hra s těmito "kuličkami" v duchu Pravidel (tj. nebyl porušen čl. 4.1 Pravidel)?
Po důkladné diskuzi v jury převládl názor, že Zbyňkovy "kuličky" jsou již za hranou. I tak jsem pro jistotu navrhl rychlou konzultaci s hráči formou jednoduché ankety, kde jsme se zeptali na 2 výše uvedené otázky.
Protože tento způsob konzultace s hráči může někomu přijít nezvyklý, vysvětlím ve stručnosti, proč jsem jej navrhl. Za léta práce ve vedení svazu jsem nejednou viděl zapálené kuličkáře, kteří když delší dobu vedou diskuzi jen mezi sebou, začínají být odtrženi od reality. Delší diskuze skalních hráčů, pokud mezi sebou nemají "normální" běžné hráče, kteří tvoří většinu naší komunity, někdy vede k závěrům, které z pohledu těchto "normálních" hráčů jsou zcela nesmyslné. Stejně jako tento jev někdy pozoruji u jiných, nelze vyloučit, že vzhledem k tomu, že se pohybuji hodně ve společnosti těch nejaktivnějších členů kuličkové komunity, se v danou chvíli nestalo i mě. Anketa dopadla jednoznačně a potvrdila tak náš předchozí názor.
2. Argumenty, proč se nejedná o kuličku:
a) Nemá vždy kulatý tvar. Z logiky slova kulička bych ten kulatý tvar předpokládal. Schválně jsem se pokusil najít nějaký výkladový slovník, v češtině se mi slovo
kulička nalézt nepodařilo, v angličtině již definice kuličky nalezená na
http://www.thefreedictionary.com/marble tento předpoklad nepřímo potvrzuje (ball je kulatý):
Marble = A small hard ball, usually of glass, used in children's games. Zejména v okamžiku dopadu ale i při odcvrnku Zbyňkovy kuličky změní tvar na nekulatý.
b) Mění složení. Při hodu je složení voda + základ "kuličky", po dopadu se složení mění (většina vody jde pryč, nabaluje se písek apod.).
c) Mění velikost. Při dopadu, odcvrnku, ale třeba i zašlápnutí se může (spíše bych řekl že musí) stát, že "kulička" změní velikost a dokonce může překročit maximální povolený rozměr 16,5 mm. To jednak znamená, že slovníkovou definici slova
Marble = A small hard ball... toto náčiní neodpovídá a zároveň může být porušováno na krátký okamžik pravidlo o max. velikosti kuličky, aniž by bylo technicky možné to prokázat (nelze tedy vyrobit tyto "kuličky" o něco menší, aby byla jistota, že při dopadu na zem budou mít vždy velikost v rámci Pravidel).
d) Toto je spíše takové doplňkové kritérium než neprůstřelný argument. Představte si, že přijde nováček na turnaj. Ukážete mu kuličky z Mexika - není, nad čím by se pozastavil. Pak mu ukážete těžké kuličky a nováček nejspíše prohlásí něco v tom smyslu, že to je zajímavé, jak kvalitní kuličky se dnes vyrábí. Poté mu ukážete Zbyňkovo náčiní - bude to také považovat za kuličky? Jak na to podle vás zareaguje? Na příkladu nováčka si tak můžeme dobře představit, co je pod pojmem
kulička v běžně používané češtině míněno a co již ne.
3. Při projednávání upřesnění Pravidel budete (výkonný výbore) stát před následující otázkou: Považujeme kuličky různých vlastností za přínos či nedostatek? To, že hráč musí umět hrát proti různým kuličkám, které se při hře chovají jinak (zejména při odcvrnkávání) - je to dobře nebo ne? Pokud dojdete k závěru, že není přínosné, když kulička třeba nejde (skoro) odcvrnknout, nebude na škodu projednat podotázky jako jestli by nebylo lepší na turnajích povolit jen skleněné kuličky (různé hliněné či plastové kuličky mohou mít dost odlišné vlastnosti).
Myslím, že tuto otázku - považujeme kuličky různých vlastností za přínos či nedostatek? - by nebylo na škodu položit široké hráčské veřejnosti v průzkumu. Je to do jisté míry pocitová záležitost, na kterou se vám nebude snadno odpovídat jen pomocí logických argumentů.
Na druhou stranu nutno podotknout, kdybyste se při jednání dostali až k těžkým skleněným kuličkám, že před lety výkonný výbor na toto téma jednal a usnesl se, že chceme jít tímto směrem a že nehodlá těžké kuličky do budoucna zakazovat. Toto usnesení vzniklo hlavně proto, že někteří hráči, kteří do nich chtěli investovat, se chtěli ujistit, že jim nebudou následně zakázány - tudíž by nebylo fair uvažovat o jejich zakázání.
4. Další názor, který zazněl, že by Zbyňkovy "kuličky" mohly být ok, pokud by je nenamáčel do vody
5. Zaznamenal jsem tyto názory ohledně možnosti řešení:
a) Homologované kuličky
+ Nelze obejít žádnou kulišárnou
? Jsme schopni poznat nehomologované kuličky, které vypadají podobně, jako homologované?
b) Jen skleněné kuličky
? Jsme 100% schopni poznat sklo od jiných, podobných, materiálů, zejména neprůhledných?
c) Omezení velikosti kuličky i směrem dolů (nelze nebo lze špatně odcvrnknout výrazně menší kuličky)
d) Jak píše Petr výše: kulička musí být "...stálého tvaru...".
3. Projednání protestu & čím by toto projednání mohlo být užitečné pro pořadatele turnajůDo té doby, než bude zanesena v Pravidlech podrobnější definice kuličky, se vám, pořadatelům, může stát, že budete na svém turnaji řešit stejnou situaci jako my. Jakožto záležitost neošetřená Pravidly je ve vaší kompetenci rozhodnout dle vašeho nejlepšího svědomí (čl. 4.2 Pravidel). Pokud si prostudujete výše uvedenou logiku řešení protestu, nebudete v případě takové události na vyřešení potřebovat téměř žádný čas.