Martin Dostál píše:
24.Změna počtu(snížení) turnajů kategorie masters
Předkládám VV(ať již současnému či budoucímu) oficiální návrh na změnu počtu(snížení) turnajů masters na -1 až -2 z důvodu:
a) přehuštěné termínové listiny republikovými turnaji - když počítám začátek kuličkové sezony na duben a konec na konec října, vychází mi to na 6 měsíců (červenec vždy bez masteru) a máme tu 10 turnajů kategorie masters + MČR juniorů + MČR klubů + MČR dvojic + MS = 14 republikových turnajů což je více než 2 republikové akce/měsíc.
b) zvýší se atraktivita a důležitost jednotlivých turnajů
c) "každoročního" nedostatku pořadatelů na republikové akce(dalo by se ošetřit kdyby turnaje pořádal VV nebo zástupci všech aktivních klubů->příjem peněz do kasy atd.)
Pokud si dobře pamatuju na dobu, kdy jsme schvalovali zvýšení počtu těchto turnajů, nebyl jsem z toho 2 x nadšen, a to z většiny důvodů, které tu píšeš Martine. Tenkrát jsme o tom vedli diskusi a po ní následoval průzkum, který vyzněl ve prospěch zvýšení počtu hlavních turnajů, takže výkonný výbor respektoval názor komunity a turnaje přidal. Na druhou stranu pár let už nám to tak funguje a myslím, že by nebylo na škodu se opět pomocí online ankety dotázat hráčů, zdali jim tento počet hlavních turnajů přijde optimální.
Pokud by Ti Martine nevadilo vytvořit nový průzkum s touto otázkou (je možné, že se najdou další, které se pak mohou vzít najednou), tak myslím, že by neměl být problém jej provést, v opačném případě bude záležet na ochotě/možnostech jiného dobrovolníka z řad VV, který s tím umí pracovat.
Citace:
25. Změna počtu započítávaných turnajů kategorie masters
Předkládám VV(ať již současnému či budoucímu) oficiální návrh na změnu počtu započítávaných turnajů masters na 5 z 8mi, 6 z 9ti, 7 z 10ti nebo jiný počet z důvodu:
a) momentálně malé % započítávaných masterů/velké % nezapočítávaných masterů
b) zvýší se atraktivita a důležitost jednotlivých turnajů
c) přímo souvisí s 24.bodem
V Soutěžním řádu je počet započítávaných turnajů Masters uveden procentuálně - 60 %. Takže bych doporučoval směřovat diskuzi k počtu Masters, protože např. při 8 Masters by se jich započítávalo 5 jak navrhuješ i podle současného Soutěžního řádu.
Citace:
26. Vyřazení turnaje mistrů z kategorie masters
Předkládám VV(ať již současnému či budoucímu) oficiální návrh na vyřazení turnaje mistrů z kategorie masters z důvodu:
a) nastavení stejných podmínek pro všechny hráče (možnost odehrát stejný počet turnajů kategorie masters)
b) zvýšení "atraktivity" tohoto turnaje
c) zamezení nechávání si zápasů hráčům, kterým se tento turnaj ještě může počítat do NŽ.
d) přímo souvisí s 24. i 25.bodem
a zařazením ho buď do kategorie supermasters(nežebříčkový) nebo rovnou jako nežebříčkový.
V případě, kdy turnaj mistrů nadále zůstane v kategorii masters by bylo fajn, kdyby VV dohlédl na dodržování regulérnosti turnaje(nejlépe aby VV tento turnaj pořádal).
Na tento návrh a uvedenou argumentaci mám osobně jiný názor, takže poprosím kolegy ve VV, pokud někdo z vás si myslí něco jiného než já, aby jej ve fóru předložil k oficiálnímu projednání. Můj odlišný názor vychází z tohoto:
a) nastavení stejných podmínek pro všechny hráče (možnost odehrát stejný počet turnajů kategorie masters)-> Je pravda, že 12 nejlepších z národního žebříčku může odehrát o 1 Masters více. Na druhou stranu se mi nezdá, že by to přinášelo jakoukoliv nespravedlnost, protože oněch 12 si může prohodit pozice jen mezi sebou. Pokud někdo skončí např. na 30. místě po posledním Masters, bude 30. i po Turnaji mistrů. Zároveň Turnaj mistrů vychází tak, že jeho koeficient kvality je nejnižší ze všech Masters v daném roce, takže jeho účastníci zpravidla na něm získají tak málo bodů, že se jim vůbec nezapočítá (započítává se jen 6 nejlepších Masters).
b) zvýšení "atraktivity" tohoto turnaje-> Tím, že se turnaj nezapočítá do národního žebříčku, jak toto může zvýšit jeho atraktivitu?
c) zamezení nechávání si zápasů hráčům, kterým se tento turnaj ještě může počítat do NŽ.-> To nelze popřít, otázka je, jestli je to dostatečný důvod pro nezapočítávání Turnaje mistrů do národního žebříčku, protože v průběhu sezóny je dostatek příležitostí na nechávání si zápasů i na běžných Masters, bude-li o to někdo stát. Chápu, že na TM to může být výraznější, na druhou stranu těch turnajů, kde k tomu není tak často "vhodná příležitost" je více, takže celkový počet "vhodných příležitostí" může být dost vysoký i mimo TM.
d) přímo souvisí s 24. i 25.bodem -> Co se týče nabité termínové listiny a toho, že pořadatelů je "tak akorát" a jsou někdy zajištěni až pár minut před vlastním přidělováním turnajů, tak jsem přesvědčen, že vyřazením TM z kategorie Masters se nedosáhne pozitivního efektu v této oblasti. Stále by zůstal jedním z hlavních turnajů jako např. MČR dvojic či klubů, na který je potřeba najít pořadatele a který bude zabírat místo v kalendáři turnajů jako jeden z důležitých. Takže v situaci, kdy by TM nebyl Masters, bylo by třeba o 1 pořadatele víc než kdyby Masterem zůstal i nadále.
V případě, kdy turnaj mistrů nadále zůstane v kategorii masters by bylo fajn, kdyby VV dohlédl na dodržování regulérnosti turnaje(nejlépe aby VV tento turnaj pořádal).-> Tady se vyjádřím obecně k myšlence pořádání turnajů výkonným výborem - kromě mě a možná Michala (nejsem si jist) všichni členové VV loni pořádali či spolupořádali 1 či více hlavních turnajů, v letech minulých tomu nebylo o moc jinak. Přijde mi to mnohem efektivnější než aby VV něco pořádal jako celek, ze zkušeností z MS, které takto (dle mého názoru spíše bohužel) funguje, vím, že zkoordinovat turnaj takto je mnohem pracnější než když to člověk dělá s někým z klubu nebo ze spřáteleného klubu. Zároveň každý má svou nějakou únosnou mez, kolik práce za sezónu je schopen/ochoten udělat a když 5 členů výkonného výboru udělá 4 Masters, tak je to prostě efektivnější, než kdyby stejné úsilí všichni investovali do toho, aby udělali 1 společný.
Citace:
27. Rozšíření herního systému pro turnaj mistrů
Předkládám VV(ať již současnému či budoucímu) oficiální návrh na změnu(rozšíření) herního systému turnaje mistrů na jiný než pouze "každý s každým" z důvodu:
a) *neatraktivity* herního systému - hráčsky ani divácky *neatraktivní* systém stejně jako u švýcara, kdy není vidět boj o první místa(semifinále, finále)
b) velké % hráčů nemá po pár kolech šanci na umístění na stupních vítězů v turnaji a díky tomu ani na *nějaké pěkné* body do NŽ a zápasy v pokročilejší části turnaje víceméně dohrávají dle komentářů pouze z "nutnosti", čímž se turnaj stává "neregulérním". Další mínus je samozřejmě nechávání zápasů hráčů, kteří nemají šanci v turnaji svým soupeřům, obzvláště v posledních letech je to celkem pravidelný a ne ojedinělý jev.
V současné době mě napadá turnaj hrát základní část systémem každý s každým jako dosud a poté vyřazovací část, kdy:
a) do vyřazovacích bojů postoupí 4 nejlepší ze základní části a utkají se v semifinále 1-4, 2-3 se zvýhodněným vedením 1:0 na 3 vítězné hry pro lépe postaveného po základní části, finále a boj o 3.místo stejným způsobem.
b) do vyřazovacích bojů postoupí 8 nejlepších ze základní části a utkají se ve čtvrtfinále 1-8, 2-7, kdy lépe postavený bude zvýhodněn vedením 2:0 na 3 nebo 4 vítězné hry, 3-6, 4-5, kdy lépe postavený bude zvýhodněn vedením 1:0 na 3 vítězné hry. Semifinále, finále a boje o 5-8.příčku se budou hrát už pouze se zvýhodněním 1:0 podle toho jak se hráči umístili po základní části.
z důvodu:
Tím, že by mělo větší % hráčů šanci na vítězství v turnaji delší čas by se podle mě z větší části zamezilo nechávání si zápasů, hráči by měli větší motivaci a turnaj by tím získal ještě větší atraktivitu atd.
nebo vymyslet něco jiného speciálně pro tento turnaj a zamezit tak všem *nedostatkům* nynějšího systému.
Tento příspěvek bych doporučil přečíst všem, kteří se domnívají, že systém každý s každým je jediný absolutně spravedlivý. Abych zdůraznil jednu z myšlenek, která možná úplně nevynikla - jsou mezi námi ambiciózní hráči, kteří jdou na turnaj s tím, že chtějí vyhrát či skončit na bedně (na Turnaji mistrů jich může být slušná koncentrace). Pokud prohrají v prvních zápasech tolikrát, že svého cíle nemohou dosáhnout, jejich motivace klesá. Ne každý zápasy úplně vypustí (ale někdo třeba ano), ale ta psychika pracuje u všech - zatímco v prvních zápasech by se prali o každou kuličku v důlku, po polovině turnaje už se jen snaží hrát dobře. Co to znamená? Že takovéhoto hráče když máte na začátku turnaje, je těžší ho porazit, zatímco později ho porazíte více snáze.
Co se týče konkrétně tohoto návrhu, s Martinem jsem o něm mluvil, chápu jeho smysl a z logického hlediska, pokud ten systém odstraní nevýhodu výše uvedeného psychologického faktoru systému každý s každým a zároveň nepřinese nevýhody, které by převážily přínosy, tak si myslím, že by stálo za to na turnajích o tom komunikovat s hráči ze špičky, kterých se Turnaj mistrů může týkat. Podle dlouhodobých ohlasů vím, že současný systém každý s každým je nejoblíbenější, na druhou stranu jsem nezaznamenal žádné snahy vymyslet lepší a vysvětlovat možnosti lepšího systému - takže proč se o tom mezi zápasy na turnajích nepobavit a pak si neudělat průzkum, jestli na základě nových argumentů se mínění hráčů změnilo.
Citace:
28. Delegovaní rozhodčí
Znovu tu zejména po loňských negativních zkušenostech na turnajích kategorie masters otevírám téma delegovaných rozhodčích pro republikové turnaje a podávám oficiální návrh na vytvoření této "funkce" nejenom z důvodu opakovaných porušování regulérnosti republikových turnajů nebo porušování zásad pro republikové turnaje, ale i pro usnadnění pořádání pro pořadatele turnajů.
Jak už jsem párkrát psal/soukromě říkal, delegované rozhodčí považuji za možnou cestu, jak pořadatelé mohou snížit na minimum dělání "blbých chyb". Zatímco totiž pořádáte a musíte řešit během krátké doby velké množství rozhodnutí, snadno uděláte chybu, kterou kdyby udělal jiný pořadatel na turnaji, kde jste hráčem, tak byste si nejspíš klepali na hlavu. Delegovaný rozhodčí by měl za úkol si všímat možných chyb - a místo toho, aby si on či jiné klepali na hlavu, by pořadatele včas poklepal po rameni a na chybu by ho upozornil ihned po jejím vzniku, kdy zpravidla se s ní dá snadno něco dělat.
Pokud výkonný výbor je stejného názoru, jako když jsem poprvé tento návrh prezentoval, snad budu moci přesvědčit časem praktickými zkušenostmi. Jsem téměř 100% rozhodnut tady u nás do Soutěžního řádu delegované rozhodčí zavést (prostě jim to tu přednesu jako běžnou věc, která se neřeší), takže po nějakém čase budu schopen porovnat úroveň turnajů s a bez delegovaných rozhodčí a bude možné si udělat lepší názor.
Citace:
Body 24-26 spolu souvisí, ale raději jsem je rozepsal jednotlivě. Co se týče technické stránky, již jsem konzultoval s Petrem Šejbou a jeslti jsem správně pochopil mělo by jít zajistit.
Co se týče počtu konaných turnajů Masters a kolik se jich započítává do národního žebříčku, tak je to opravdu jednoduchá záležitost, lze to nastavit v sekci pro výkonný výbor. Pokud se nepletu, v průběhu existence současného systému pro výpočet národního žebříčku se navyšoval počet Masters z 9 na 10 ročně, takže tato funkce už byla použita.