admin píše:
Máme za sebou 1. MČR klubů, takže můžeme po praktických zkušenostech hodnotit, co se nám na této formě soutěže líbilo a co by stálo za to změnit. Zakládám toto vlákno, abychom si vzájemně sdělili své postřehy.
Ještě připomenu to, o čem jsme s Martinem mluvili v přestávce dnešního turnaje - 11. 8. proběhne na Petříně testovací nežebříčkový turnaj, kde si opět vyzkoušíme soutěž teamů. Pokud jsme se před MČR rozhodovali mezi 2 variantami, jako např. zdali 3 nebo 4 hráči v teamu, zkusíme zde tu druhou, na MČR nepoužitou variantu, abychom mohli porovnávat.
Sám začnu diskuzi se svými postřehy z pohledu hráče. Tím mám na mysli své subjektivní pocity, které rozhodně nemají významný vliv na to, jak budu hlasovat v případě, že se bude o rozhodovat o něčem z toho, co zde zmíním. V případě hlasování pro mně jako vždy bude hlavní zpětná vazba komunity - tyto mé postřehy berte hlavně jako dobrý základ pro další diskusi.
Postřeh 1:
Velice mně nadchly zápasy dvojic a trojic, kdy se team musel domluvit, co bude hrát (resp. měl by se domluvit). Dodalo to hře úplně jiný nádech, mnohem více komunikace mezi hráči a zároveň mnoho taktických možností. Třeba náš klub se skládal ze 2 stálých hráčů a jednoho, který se účastní 1 x za několik let a dalo se taktizovat i v tom, co kdo bude hrát vzhledem ke své výkonosti. Oproti tomu mi přišlo - a dost lidí mi potvrdilo podobný názor - že zápasy jednotlivců se do tohoto formátu soutěže moc nehodí. Při jednotlivcích člověk tak trochu zapomene, že se hraje teamová soutěž - možná, že by to působilo malinko jinak, kdyby byl zápas jednotlivců jen 1 a teamy si fandily, popř. radily, aby zde byl cítit ten teamový duch, těžko říct.
Postřeh 2:
Tento postřeh může být důležitý zejména pro další pořadatele turnajů podobného formátu. Všimli jste si, že v prvních kolech se hrálo o něco déle než v dalších? Nejen proto, že se v prvním hrálo na více vítězných, ale teamy ze začátku se spolu učily komunikovat. Třeba my jsme si každou situaci vyřešili a našli nejlepší řešení. Spousta situací však v dalších hrách byla podobná a hráli jsme je už buď úplně automaticky nebo jsme je vyřešili výrazně rychleji. Řekl bych, že jakmile se teamy trochu sehrají, doba 1 zápasu se o něco zkrátí.
Posřeh 3:
V prvním kole, kdy se hrálo s více kuličkama, se mi hra líbila více. Více taktických možností, více zvratů - prohrávat o 2 - 3 kuličky na začátku hry nemuselo nic znamenat. Samozřejmě, že taková hra trvá déle. Líbilo by se vám radši hrát takto s více kuličkami byť třeba jen na 1 vítěznou hru nebo preferujete více vítězných her s menším počtem kuliček? 1 vítězná zní sice docela tvrdě, ale když si uvědomíme, že zápas na 3 vítězné hry na Masters může trvat cca 15 - 30 minut, tak se dostáváme na srovnatelné časy - pokud jste v 1. kole sledovali čas, pravděpodobně alespoň zápas trojic dosáhl tohoto časového horizontu.
Ahojte.
Já jsem byl pouze jako divák, takže jsem atmosféru hráče nezažil, ale sám jsem mohl dobře pozorovat ostatní a komunikovat s nimi.
Jak tu již Petr psal svých několik cenných postřehů (některé jsem zvýraznil červeně), tak bych je trochu rozebral.
Postřeh 1:
To, že se mezi sebou hráči museli domlouvat, koho pošlou hrát a ještě k tomu v jakém pořadí, zvyšovalo komunikaci v klubu. Mnozí to brali i jako tipovací soutěž, kde tipovali koho nasadí jejich soupeř do hry (pokud měli více hráčů na výběr). Tyto tipy gradovali u volení jednotlivců. Zde jsem viděl očividnou radost, když se povedl tip a následné nasazení hráčů do hry. Zkráceně řečeno, když zvolili správného hráče na jejich soupeře. Proto nevím, jestli by bylo dobré vyřadit hru jednotlivců z turnaje. I případné zkrácení jen na jednoho hráčem (za klub) a jeden zápas, by tato soutěživost ztrácela smysl. Nad vyřazením jednotlivců z turnaje, bych přemýšlel jen v krajní mezi, kdy by se musel nabrat chybějící čas.
Postřeh 2:
Že první kolo bylo delší než ostatní, je jasné jak Petr píše hned z několika důvodů:
1.
Hrálo se s více kuličkama hra byla zajímavější a dalo se více taktizovat a komunikace byla častější a důležitější.
2.
Zjistil se problém s délkou turnaje několik hráčů začalo řešit tento problém, čímž se nemohli úplně ideálně věnovat hře = prodloužení jejich her. U několika hráčů to pak zvedlo hladinu agresivity, protože si mysleli, že zrovna tito jednotlivci hru zdržují a kvůli nim se turnaj ještě o dost víc protáhne. Myslím, že zde mohu napsat, koho mam namysli (kdo jako by zdržoval). Šlo o klub KKK. Petr je taktik a žádnou hru nepodceňuje. A jak již psal, tak se museli na začátku sehrát a zjistit, kdo si na jaké cvrnky troufá a na co už ne. Když se situace kolem času turnaje trochu zklidnila a s touto situací se zklidnili i hráči včetně Petra, který už nemusel řešit narážky od několika hráčů, tak se turnaj pěkně rozjel. Hned byl klub KKK rychlejší a hra jim šla od ruky.
Proto mějte trpělivost v těchto situacích a snažte se respektovat způsob hry vašich soupeřů. Někdo to odehraje bez přemýšlení a někdo se na to soustředí a taktizuje.
3. Ostatní kola se zkrátili díky počtu kuliček se kterými se hrálo.
Postřeh 3:
Hra s více kuličkama je zajímavější a dá se v ní i více taktizovat. O tom není pochyb. Ale co z toho plyne
Víc kuliček = delší čas kola. Dát pak kolo na méně vítězných her?
Shrnutí:
Co je tedy nutno zjistit a případně odhlasovat?
Jednotlivci1. Líbí se vám hra jednotlivců? ANO/NE
2. Ponechat jednotlivce ANO/NE
3 S kolika kuličkama by měli případně hrát a na kolik vítězných her.
Trojice a dvojice1. S kolika kuličkama hrát
2. Na kolik vítězných her
Poděkování:
Chci poděkovat klubu HVS GINZEL Rakovník, který připravil turnaj a hlavně Mírovi, který se nebál (i když trochu asi jo
) tento první turnaj uskutečnit. Teprve se ladili nedostatky a díky nim, máme další cenné zkušenosti.
Jsem zvědav, kdo se turnaje ujme příště.
Protože v pár okamžicích, tam bylo "chytrých" až až.