Byl jsem vyzván ke kandidátské řeči, tak se pokusím sepsat něco trochu smysluplného. Jsem sice v pokušení vzít si příklad ze současné volební kampaně a slíbit třeba osvobození od startovného všem hráčům nad 50 let, proplácení prvních tří dnů nemocenské při úrazu v souvislosti s hraním kuliček či naopak progresivně navýšit startovné hrůčům první desítky národního žebříčku, ale nevím, nevím, zda by to zabralo...
Takže trochu seriózněji. Na první otázku se mi dost těžko odpovídá, protože odpověď na ni by mi přišlo trochu jako podbízení. To nemám v úmyslu. Snad jen mohu říct, že už přece jen nejsem takový nováček, za ty čtyři roky, co jsem začal znovu hrát kuličky, absolovoval jsem řadu turnajů a pár jich i uspořádal (opravdu pár-jinými slovy dva), drtivou většinu těch, co chodí hrát dobře znám a velmi dobře s nimi vycházím. Toho si právě hodně cením, protože i když jde jistě každému o co nejlepší umístění, přece jen je ještě důležitější přátelská atmosféra, která při turnajích panuje. Tady se možná neskromně domnívám, že k ní taky trochu příspívám a hodlám v tom pokračovat, jinak by mne to přestalo bavit. Snad k mým přednostem patří také spolehlivost a klidná povaha.
Kuličky jsou menšinovým sportem a tím taky zůstanou. To ale neznamená, že vhodnou propagací a nejvíc právě samotnou atmosférou při turnajích nelze pro tuto hru získávat další příznivce. Měl bych i pár nápadů, jak některé turnaje oživit, vnést do nich třeba ještě víc vzruchu a napětí, zkusit další herní systémy atd. Určitě by prospělo nalézt i další místa, kde se dá hrát, i o to bych se chtěl pokusit.
Závěrem chci ještě říct, že v žádném případě svůj případný "neúspěch" nebudu od nikoho brát jako projev nedůvěry - všichni protikandidáti jsou velmi silní soupeři (na hřišti i zde), mají i více zkušeností a zásluh, takže volba kteréhokoliv z nich bude naprosto v pořádku. Mějte se fajn a volte svobodně, žádná velká koalice ani návrat ke starým pořádkům nehrozí...
Leoš K.