Díky za přeposlání do fóra
PetraKvas píše:
Ahoj,
chtěla bych se zeptat ohledně volby do VV. Nyní je to tak, že kandidáty do VV volí pouze zástupci z každého klubu. Například nás je v klubu hodně a rozhodně ne každý má na volbu členů VV stejný názor. O neklubových hráčích nemluvě. Proto bych se chtěla zeptat, zda by se nedalo přemýšlet do budoucna o tom, že by kandidáty zvolil cvrnkající lid všechen
. I pro dotyčného zvoleného člena by bylo možná příjemnější vědět, že například vyhrál se 45ti hlasy lidu, než třeba poměrem 3 z 5ti hlasů zástupců klubů.
Tohle je myšlenka, která mě kdysi taky napadla, nakonec mi však přišlo, že převažují negativa nad pozitivy, takže jsem ji nikdy nenavrhl k realizaci. Důvody pro jsou přesně ty, o kterých píšeš. Důvod proti jsem našel jediný, nicméně, dle mého názoru, poměrně závažný - z těch cca 350 lidí, kteří jsou nyní v žebříčku jen hrstka z nich se zajímá o dění ve vedení svazu natolik, aby mohli posoudit, kdo jak pracuje. Stejně tak jen stálí hráči znají z turnajů případné nové kandidáty. Zároveň, stejně jako snad v každém sportu, drtivé většině "cvrnkajícího lidu všeho" je toto jedno, jdou si párkrát do roka zahrát a víc je nezajímá.
Pokud bychom chtěli přesto volbu všelidovou, bylo by třeba patřičně změnit stanovy, neboť se nedá předpokládat, že by se hlasování zúčastnila potřebná většina oprávněných voličů. O změně stanov (i když z trochu jiných důvodů) se jedná zde -
viewtopic.php?f=5&t=198 - takže případnou diskusi na toto téma bych směroval do tohoto vlákna co nejdříve (dříve, než budou stanovy schváleny a zaslány na ministerstvo vnitra).
Spojit výhody obojího, tzn. více lidí, kteří by mohli hlasovat a aby se přitom jednalo o voliče, kteří se mají na základě čeho rozhodovat, lze podobným způsobem, jako v jiných sportech - větší kluby mají možnost vyslat více delegátů na valnou hromadu. To je věc, kterou řeší návrh nových stanov, ve kterých je nově zakomponován článek, že valná hromada určuje klíč k vyslání delegátů na následující valnou hromadu. Takže by nebyl problém např. rozhodnout, že na následující valnou hromadu může každý klub nominovat 1 zástupce za každých 10 aktivních členů. 1 z 10 v každém klubu s velkou pravděpodobností bude mít trochu přehled o dění ve sportu, takže tímto lze dosáhnout toho, že o těchto věcech budou rozhodovat lidé, kteří o tom něco vědí.
Citace:
Také se chci zeptat, jak je to se členy, kteří jsou déle ve VV , neměli by po čase své kandidátky obhajovat - třeba jednou za dva roky?s tím, že když neobhájí, půjde na jejich místo jiný, který dostane víc hlasů? Možná by to přineslo větší snahu členů a další....je jasné, že není u každého vidět jeho snahu a práci pro VV, o to víc by se členové pro kuličky snažili. Třeba Martin Dostál byl pro kuličky jako člen VV velkým přínosem..../teď fakt nemluvím jako člen rodiny
u něj je snaha pro ostatní a pro kuličky vidět/ . Co si o tom myslíte??? Petra
Toto ja také v návrhu nových stanov - navrhované znění je takovéto:
Členové výkonného výboru ve složení prezident, tajemník a reprezentanti výkonného výboru jsou voleni na dobu schválenou valnou hromadou. Počet členů výkonného výboru schvaluje valná hromada (počet musí být lichý).
V druhém odstavci na
viewtopic.php?f=5&t=198 jsem i popsal důvody, proč doposud volební období bylo na dobu neurčitou a proč si nyní již můžeme dovolit fungovat přesně tak, jak píšeš.