Vážené kuličkářky, vážení kuličkáři! Při sledování fóra před valnou hromadou (VH) jsem nabyl dojmu, že chci něco říci.
Věnujte mi, prosím, chvíli pozornosti.
Ať už se do jakéhokoliv dokumentu Českého kuličkového svazu dostane hlasováním na VH nebo akcí Výkonného výboru cokoliv, tak by to mělo být
i později obhajitelné, do maximální míry trvalé, spravedlivé a také proveditelné v praxi.
Myšlenky níže nejsou návrhy, spíše takové myšlenky, které by si mohl "hlasující člen VH" nechat projít hlavu a nelézt si k nim svoje stanovisko.
Ohledně parametrů kuličekSrovnám je přibližně podle hmotností:
Zirkonky
Ginzel
Hematitové
GlassSphere, těžké, přesně broušené (těžké GS)
GlassSphere "standard"
"ostatní skleněnky" (různé hmotnosti, různé velikosti)
Mimochodem, žádné z těch pěti nejtěžších nesplňují požadavek na "nekovovost", jelikož všechny nějaký kov obsahují. Vyjádřit tu nekovovost procentem by sice šlo, ale není to v
běžných podmínkách měřitelné, takže je to nepoužitelné. Vychází se tedy z jakési společné shody, co to "nekovová" znamená. Jako "kovová" je chápána takzvaná cíněnka,
což je vlastně ale železněnka nebo ocelovka
Těžké kuličky GlassSphere, přesně broušené jsou s přídavkem olova, aby se dosáhlo vyšší hmotnosti. Tím se ale dosahuje také vyšší křehkosti.
Takže kuličky se poškozují i dopadem na kamínek při náhozu. Je to tedy jejich principielní vada. K jejich rozbíjení při odpalech nedochází vadou odpalujících hematitek nebo zirkonek
ale vadou těžkých GS kuliček. Vadí to odstřelům.
Co kdyby se vznesl požadavek na dostatečnou pevnost kuliček, aby nemohlo dojít k jejímu rozbití při odpalu a tím k určité nekorektnosti ve hře?
Nebo raději zakázat odpaly?
Zároveň je fakt, že u prvních třech uvedených typů kuliček je nedostatkem absence barevných mutací.
Nebo zvážit variantu (silně nepraktickou), že by pořadatel měl povinnost zajistí na oficielní turnaje dostatečný počet různých sad kuliček (nerozbitných) stejné kategorie a hráči by si z nich půjčovali?
Dále, co kdyby se vznesl požadavek, že 16,5 mm je zbytečně mnoho, že jsou hráči, kteří chtějí hrát hliněnkami v nevýhodě?
Pro stanovení maximální hmotnosti kuličky by měl být nějaký, pokud možno objektivní, důvod.
Že jsou na trhu běžně dostupné jen kuličky do 10g mi nepřipadá korektní důvod.
Jak byl stanoven maximální průměr kuliček nevím, ale domnívám se, že je to velmi nelogické, proč zrovna 16,5 mm. Patrně to vzniklo tak, že je to vlastně 16mm a toho 1/2 mm navíc je jen jaksi plusová tolerance.
Těžké GS kuličky jsou přesně broušené na maximální toleranci.
Ty skleněnky hromadně vyráběné ve velkých sériích určené na hraní kuliček (často včetně velké kuličky potřebné na hru "ringer"), dostupné po celém světě, se pohybují mezi 15,5 až 16,2 mm.
Závěrem, o co bych se já zasazoval, aby se kuličkovém světě určitě dít nemělo:
- Aby se hráči před hrou dohadovali jakkoliv o kategorii kuliček, (měli by řešit jen barevnou odlišnost svých sad)
Nelze ani rozumně stanovit hranice mezi kategoriemi.
- Aby pořadatel turnaje měl těžkou hlavu s ověřováním parametrů kuliček jednotlivých hráčů (průměr, hmotnost, dostupnost na trhu, stupeň křehkosti...)
- Aby se řešilo něco jen pro teď
- Aby se definice herního náčiní změnila letos, a za rok nebo za dva znovu
PS Ještě takový dodatek k tématu, již ale osobní. Já osobně nemám hratelnou sadu těžkých Glassphere kuliček. Pokud se zirkonky zakážou, a těžké GlassSphere nebudou k mání,
takže si je nebudu moci koupit, tak počítám, že Ti, kdo prosazují zákaz kuliček nad 10g, tak zůstanou konzistentní, a mě potom podpoří v požadavku na zákaz těžkých GlassSphere kuliček.
Ohledně odhodové čáry náhozu a sektoru pro postavení hráče u ní (J. Petráň) - podporuji.
Ohledně bodování turnajů (R. Kříž)
1. Je velice těžké stanovit bodování co nejspravedlivěji. Stávající verze od Petra Šejby je skvělá, a nedovedu vymyslet lepší!
2. Plošná česká/moravská nehomogenita v rozložení hráčů po republice přináší problémy, které prostě nesjou rozumně řešitelné. Tam, kde je vyšší koncentrace hráčů je prostě výhoda.
Tu geografickou nespravedlnost nejde odstranit asi z tohoto důvodu:
Nelze pořádat turnaj v "težišti rozložení bydlišť hráčů (například z první padesátky NŽ)", protože se nenajde pořadatel, který by to tam organizoval. Navíc by se zjistilo, že mu tam pak hráči nepřijedou.
3. Nelze srovnávat tenis s našimi kuličkami. V tenise je zajištěna plná účast na jakémkoliv turnaji. Rozhodně by nebylo v pořádku, kdyby ten, kdo vyhraje open v Karlových Varech,
za účasti 10 hráčů, z toho třeba jen 4 z první dvacítky NŽ bral stejný počet bodů (navrhovaných 100) jako hráč na jiném open turnaji, kde se zúčastní 30 hráčů a například 10 z první dvacítky.
4. Když by první hráč získával vždy 100 b (450), kolik by získávali další? Jak to softwareově zpracovat? Další nevýhoda by byla, že by to vedlo k rovnostem bodů hráčů v žebříčcíh.
5. Zkusme na fóru jednat korektně. Je velice snadné někomu křivdit. Já bych si rozhodně nedovolil Martina Dostála obvinit z jednání uvedeném v příspěvku. Chybí tam vyčíslení,
o kolik bodů snížil svojí neúčastí bodový zisk pro vítěze. Dal jsem si tu práci - oproti obdobnému turnaji v Brně s 35 hráči (oproti kterému nejspíš příspěvek srovnává), tam chyběli celkem 4 hráči (spolupachatelé? komplicové?)
z první dvacítky, a to už se skutečně projeví.
Existuje také jiný pohled: "Zajistil si vítězství již na předposledním masteru". Doporučuji méně zášti.
Ohledně spravedlivost hlasování valné hromady.Aby hlasování na VH bylo co nejspravedlivější, tak by skutečně stálo za úvahu zohlednit počet členů klubu. Nicméně určitě ne z "papírové soupisky" na základě zaplacení členských příspěvků, ale se zohledněním aktivity členů. A to buďto
na základě účasti hráčů na turnajích anebo, lépe, odvozeně z umístění v plovoucím národním žebříčku v den konání VH (to je snadno určitelné). Tedy, například, je-li v první dvacítce hráčů 25% hráčů klubu 1 (5 hráčů), 20% z klubu 2 (4 hráči), 10% z klubu 3,4,5,6 (po 2 hráčích, celkem
5% z klubu 7,8,9 tak klub 1 má hlasovací právo s váhou 5, klub dva s váhou 4, kluby 3,4,5,6, s váhou 2 a kluby 7,8,9 s váhou 1.
Ohledně "Moravského bodování" - plný souhlas s Martinem Dostálem
Kuličkám zdar!
Petr Honců