Když jsem poprvé četl tento nápad / návrh docela mě to překvapilo a zaskočilo. Opravdu si to v praxi neumím dost dobře představit
Hráči a pořadatelé mají problém i s jednoduchou administrativou (odeslání tabulek a skeny výsledků, odvod členských příspěvků za hráče, kteří se registrují za členy až na daném turnaji při prezentaci ap.). Tohle mi připadá dost náročné vypočítávat nějaké odvody a předávání svazu (předpokládám že na bankovní účet?). Nehledě na to, že jsem o podobné praxi neslyšel v rámci jiných sportovních svazů.
Proč hledáme nějaké složitější mechanismy a chceme zatěžovat pořadatele? Členský příspěvek je normální v každém klubu a sportovním svazu. Pokud se někomu nelíbí jeho výše, lze na VH diskutovat o úpravě výše členského příspěvku. Také si můžeme spočítat jaké náklady svaz měl a v rámci toho zjistit zda výše je dostatečná či zda ji nesnížit (letošní zůstatek na účtě je cca 24 tisíc Kč, jedná se ale o stav - příjem za poslední 2 roky / 2 sezóny; ty výdaje loni nebyly velké a letos také zatím ne - chybí proplatit příspěvky pro pořadatele lig a nakoupit ceny za národní žebříčky, ale stejně zůstane na účtu dostatečná rezerva. Kdyby se výše výdajů nezvyšovala (ve srovnání se sezonou 2018 a 2019, je samozřejmě možné příspěvky snížit na 50,- Kč dospělí / 20,- Kč junioři (příklad).
Rozhodně bych se však nevydával cestou nějakých odvodů za turnaje a hráče. I účetně to bude pěkný guláš. Nehledě na to, že tím pádem se bude muset oficiálně účtovat a přiznávat nějaký finanční výkaz z takových turnajů a vzhledem k tomu, že většina to dělá na černo a na vlastní pěst (týká se pořadatelů jednotlivců a "klubů" bez právní subjektivity, vidím v tom dost velký problém
Další věc je jak se zachovat u startovného, které je symbolické (1,- Kč) nebo zcela zdarma? Rodamiento takových turnajů uspořádalo spoustu, že někteří hráči měli startovné zdarma (nováčci, prémioví členové, vlastníci voucherů) - to i za takovéto hráče bych musel odvádět 5 Kč nebo 30 Kč (za masters)?
Počítat kolik kdo utratí za turnaje, zda se mu to vyplatí či nevyplatí (ve srovnání s nynější výši člens. příspěvku) ap. je taky podivné
Jak jsem již mnohokrát zmínil, členský příspěvek nemá být vnímán jako vstupenka na mastery, mnoho kuličkářů to tak bere (zvláště v případě, kdy se někdo chystá pouze na jeden masters v roce). Vůbec by se to nemělo spojovat. My jsme stále tak benevolentní, že umožňujeme nováčkům nebo i zkušeným hráčům, kteří přijdou na svůj první masters někdy v červnu v daném roce, hradit členský příspěvek až na místě v den konání turnaje masters. Je to administrativně náročné, někdy nepřehledné a zatěžuje to i pořadatele (není přesná evidence členů v den konání turnaje, pořadatel se na to nemůže připravit). V každém sportovním svazu nebo i klubu je jasně daný termín do kterého se mohou platit příspěvky (třeba polovina ledna daného roku) a pak bohužel mají členové smůlu a je jim ukončeno členství. Noví zájemci o členství si pak většinou musejí počkat cca měsíc, než je jim členství schváleno a vyřízeny formality (průkaz člena, uhrazení příspěvku na účet ap.).
Zvažte tedy dobře zda chcete opravdu na VH prosadit odvody za každého hráče z turnaje.
Děkuji za pozornost
Dan