Ahoj ještě jednou.
Jak tak čtu příspěvky mám pocit, že je třeba si nejdřív ujasnit, co chceme a co ne... 100 lidí = 100 názorů.
Už jsem to kdysi psal - pojďme rozdat mezi kuličkáře na turnajích dotazník s několika otázkami ohledně definice kuličky. Rozdat na Openech a prvních Masterech, třeba do konce května. Platí jen podepsané a od hráčů kteří měli zaplacené členské příspěvky 2019, případně mají 2020. Klidně zpracuji.
Sem na fórum píše pár lidí, škoda...
Definice kuličky tak, jak jsem ji napsal neměla být zjednodušením, ale zpřesněním a zpřísněním. Ono ani nejde moc zjednodušit současnou definici...
Pavel Zoufalý píše:
Že je kulička kulatá, to je obsaženo v jejím názvu, takže zbytečná věta.
Mě zbytečná nepřipadá. Jde o slovíčka, ale v definicích jde často o slovíčka - kulička je obecný pojem, kdežto koule je jasně definovaný tvar...
Pavel Zoufalý píše:
Omezovat materiál pouze na sklo a hlínu mi též nepřijde vhodné. Hráči jsou kreativní a mohou přijít s něčím opravdu fajnovým. Jakoukoliv novinku ovšem musí schválit VV.
Používání zirkonek se mi také moc nelíbí...
Promiň Pavle, tady si protiřečíš... zirkonky jsou právě výsledkem kreativity hráčů, kteří přišli s něčím (pro ně) fajnovým... To je přesně situace, které jsem chtěl předejít. Nelze spravedlivě určit, co je fajnové a kreativní a co je špatné a "nepřípustné"...
Pavel Zoufalý píše:
aby se nehrálo s kuličkami z ložisek. Jakékoliv barevné skleněnky stejně jisté procento kovů obsahují, takže jsou podle současné definice nelegální.
Pavel Zoufalý píše:
moje definice, za kterou si stojím: Kulička je sportovní náčiní z pevného neželezného materiálu neměnící tvar a vlastnosti o maximálním průměru 16,5 mm.
Podle tvé definice je zrovna kulička z ložiska v pořádku, nemusí nutně obsahovat železo. Navíc se s tebou můžu začít dohadovat co je a co není z chemického hlediska kovový materiál... to ale nechceme, proto je pojem "neželezný" špatně. Proto můj výraz:
„nesmí pozitivně reagovat na magnet“Další, co mě fakt nadzvedává je pochybnost o regulérnosti skleněných kuliček s obsahem olova. Mnohokrát opakované téma, mnohokrát vysvětleno. Rychle zopakuji: křemík = polokov, sodík, draslík = kov... to jsou základní složky běžných skel. Přesto je sklo NEKOV! Oxidy olova na tom opravdu nic nezmění, pořád je sklo nekovové
jokeroskater píše:
Maximální průměr kuličky nesmí překročit 16,5 mm v žádné ose, a tedy kulička musí projít měrkou bez jakéhokoliv natáčení, naklápění a pohybování měrkou či kuličkou.
S tím souhlasím...
marekbandy píše:
Navrhovaná tolerance rozdílu hmotnosti kuličkových sad. Hráč musí mít u sebe nejen zirkony, ale také další kuličky, kterými sníží svou hmotnostní výhodu celé sady proti hliněnkám hráče dvě a skleněnkám hráče tři na rozdíl třeba 5 g.
Marku, kdo určí hmotnostní střed, od kterého budeme počítat toleranci 5 g? Nebo to myslíš tak, že když proti mě narukuješ s hliněnkama, musím místo svých osmi skleněnek použít hliněnky? tak to váhově vychází. Kdo má v tom případě právo říct, že se bude vážit podle jeho kuliček... To je špatný směr.
jokeroskater píše:
Navrhuji tedy omezit hmotnost. Hmotnost hrací sady při n-kuličkách předepsaných pořadatelem nesmí překročit
n-násobek maximální hmotnosti jedné kuličky "m-max". Vážit jednu kuličku naráží na nepřesnost váhy. U součtové hmotnosti, nejčastěji 10ti kuliček, už by
to bylo realizovatelné (s rezervou na nepřesnost měřící váhy).
Maximální hmotnost celé sady ano, ale hmotnost žádné kuličky v sadě nesmí překročit "m-max"... Jinak vytvoříme prostor pro spekulace s jednou/dvěma kuličkama...
Přesnost levných vah do 200 Kč je 0,1 / 0,01 g, což je pro naše potřeby dostačující... např. tady:
ISO 2635 Kapesní digitální váha Professional 200/0,01gUpravená definice:
2.3 Specifikace kuličky, jako sportovního náčiní2.3.1 Obecnéa) kulička je definována svým tvarem jako koule, která nemění během celé hry své mechanické vlastnosti (tedy především tvar)
2.3.2 Materiála) kulička musí být vyrobena z pevného materiálu a musí být nekovového složení.
b) kulička nesmí být vyrobena z porézního materiálu
c) kulička nesmí pozitivně reagovat na magnet
d) kulička nesmí obsahovat uvnitř žádné části, které by neodpovídaly definici bodu 2.3.2.a) až c)
e) na vnější povrch kuličky nesmí být umístěn žádný jiný materiál
2.3.3 Hmotnost a rozměrya) hmotnost kuličky nesmí přesáhnout 13 g, minimální hmotnost není stanovena
b) minimální průměr kuličky je 12.5 mm, maximální průměr kuličky je 16.5 mm
c) kulička musí odpovídat hmotnostnímu i rozměrovému limitu během celé hry
2.3.4 Výjimkyi. jakékoliv výjimky z výše uvedených pravidel musí odsouhlasit VV minimálně 14 dní
před turnajem, na který chce hráč kuličky použít
ii. … možno doplnit ...
Nyní mne kamenujte
Zdravím a přeji pohodové svátky a vykročení do nového roku s tou správnou kuličkou
Jirka