Přihlásit se | Registrovat

Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.
 Stránka 3 z 9  [ Příspěvků: 125 ]  »

10 lis 2010 16:00

Site Admin

leos.kofron píše:
Ještě k onomu zašlapování kuličky - dalo by se to řešit i tak, že pokud hráč zašlápne (ať už úmyslně či nechtěně) vlastní kuličku, je to prostě jeho nepozornost či chyba a měl by ji tedy odehrát z neupraveného místa. Pouze zašlápnutí soupeřovy kuličky by umožňovalo terén pod ní upravit. Možná, že bychom se divili, jak opravdu jen výjimečně by k něčemu podobnému docházelo...

To Leoši řeší jen část případů - často zjistíš, že některá z kuliček je zašlápnutá, ale nevíš, kdo na ni šlápl. Hlavně tu však jde o to, že nehratelná pozice může být způsobena i jinými faktory než zašlápnutí - viz. moje odpověď na příspěvek Jardy a Zdeňky.

Nahoru Nahoru
  Profil Zobrazit autorovy stránky 

#

10 lis 2010 17:48

Věk: 45

Omlouvám se, že jsem si špatně přečetl Jardovo příspěvek. Myslel jsem, že chce zakázat zvedání i zašlápnuté kuličky. Tímto se omlouvám. Vždy jsem hrál stylem, že jsem si maximálně upravil kuličku se kterou jsem chtěl hrát. Tu jsem se snažil vrátit zpět na stejné místo. Někdy jsem v nejistotě kuličku možná vrátil i na hůře hratelnou pozici, protože jsem se nechtěl nějak zvýhodňovat. To znamená, že jsem kuličku dal ještě více do zákrytu. Ale to je teď jedno.
Každopádně bych byl pro průzkum mezi hráči. Ať se každý vyjádří a uvidíme. A co se týče Martinovo otázky na švindlíře, tak jsem mu to řekl. Né sice na přímo, ale určitě mu bylo jasné, že o tom vim.

Nahoru Nahoru

#

10 lis 2010 21:38

Ahojky všem. Se zájmem jsem si přečetl všechny příspěvky ohledně vzniknuvšího problému"zákaz zvedání jakékoliv kuličky" a musím tímto reagovat. Většina lidí pochopila, proč se řeší tento problém, ale jsou i tací, kterým to zatím nedochází a začíná z toho být větší problém než jsme si původně mysleli. Uvedl jsem, že jsem pro zákaz zvedání jakékoliv kuličky vyjma omylem zašlápnuté. A najednou čtu, že se tu řeší, určení úmyslného či neúmyslného zašlápnutí kuličky a jak toto určit. Z praxe vím, že občas se stane, že někdo kuličku zašlápne, ale týká se to kuliček vzdálených od důlku, ale ne těch, co jsou v blízkosti důlku.
Ale daný problém dle mého vězí v něčem jiném. Nevadí mi, když si někdo upraví povrch pod kuličkou, která je ve větší vzdálenosti od důlku a pak svojí šikovností poté dokáže, co umí. Ale co mě moc vadí, když se tento nešvar u některých hráčů stává pravidlem a to i u kuliček, u kterých úprava povrchu pod kuličkou není potřeba a nebo jsou v blízkosti důlku. Neřeším, jestli to dělají z důvodu své taktiky či zdržování hry. Tato úprava dost ovlivní původní pozici kuličky a to je velice důležité pro průběh hry. A jak tento problém vyřešit? Jak jsem již uvedl, zavést strikní zákaz zvedání jakékoliv kuličky vyjma zašlápnutých. Věřím, že jsme všichni hráči, co si chceme zahrát a nebudeme chodit a jenom zašlapávat kuličky.
Dále reaguji na Petrovy otázky:
ad1/ zašlápnutou kuličku si myslím, že pozná každý (kuličky se zašlapují většinou dál od důlku a ne v blízkosti)
ad2/ vyřešení bláta či měkkého povrchu: i taková situace může nastat, mě se to osobně stalo, jsou to ale extrémní podmínky a v tu danou chvíli je zcela zbytečné takový terén pod kuličkou jakkoliv upravovat a hráč je rád, že vůbec cvrnkne do kuličky a ta má snahu se pohnout /MS 2009, letos Odolená Voda při dešti/. Pokavaď je měkký terén či bahno, tak s tím hráč musí počítat, že se mu to zaboří a všichni mají stejné podmínky.
ad3/ kuličku v blízkosti důlku vesměs nikdo nezašlápne, jde tedy o zabořění do měkkého povrchu (viz ad2)
ad4/ list pod kuličkou? každý má možnost před hrou si terén vyčistit v okolí důlku

S pozdravem Jarda

Nahoru Nahoru

#

10 lis 2010 22:34

Site Admin

jardazach píše:
ad1/ zašlápnutou kuličku si myslím, že pozná každý (kuličky se zašlapují většinou dál od důlku a ne v blízkosti

Já vznesl tuto otázku právě proto, že si pamatuju situace, kdy kuličky působila tak trochu přišlápnutě, ale jist jsem si tím nebyl. Protože však doposud v takové situaci o nic nešlo, tak jsem to neřešil.

Citace:
ad2/ vyřešení bláta či měkkého povrchu: i taková situace může nastat, mě se to osobně stalo, jsou to ale extrémní podmínky a v tu danou chvíli je zcela zbytečné takový terén pod kuličkou jakkoliv upravovat a hráč je rád, že vůbec cvrnkne do kuličky a ta má snahu se pohnout /MS 2009, letos Odolená Voda při dešti/. Pokavaď je měkký terén či bahno, tak s tím hráč musí počítat, že se mu to zaboří a všichni mají stejné podmínky.

Ta kulička může zapadnout i většinou svého objemu, takže je prostě bez úpravy normálně nehratelná.

Citace:
ad3/ kuličku v blízkosti důlku vesměs nikdo nezašlápne, jde tedy o zabořění do měkkého povrchu (viz ad2)

Vesměs ne, ale pravidla nelze vytvářet tak, že budeme doufat, že se něco nemůže stát. Když si někdo vezme kočičí oči kolem západu slunce a bude mít za soupeře někoho s barvocitem, jako mám já, tak se to stane snadno.

Citace:
ad4/ list pod kuličkou? každý má možnost před hrou si terén vyčistit v okolí důlku

Dobře, tu možnost každý má. Co když ji nevyužije a stane se to. Jak tu kuličku bude hrát.
Co když té možnosti využije a mezitím tam při rozhozu další spadne nebo ho na hřiště foukne vítr? Jak se to vyřeší?

Nahoru Nahoru

#

10 lis 2010 23:18

Bohužel zjišťuji, že tato kauza je jeden velký problém. Na jeden problém je tisíce výmluv a řeší se zase něco jiného, než by se mělo a co má většina kuličkářů na mysli.
Na závěr mé diskuze uvádím, že já a spousta jiných kuličkářů, které znám, nemáme vůbec potřebu jakkoliv upravovat terén pod kuličkou. Hrajeme bez jakékoliv úpravy terénu. Hrajeme pro zábavu, jak nejlépe umíme a se ctí.

Tímto pro mne pohádka o zákazu zvedání jakékoliv kuličky končí.

S pozdravem všem kuličkářům Jarda

Nahoru Nahoru

#

10 lis 2010 23:45

Site Admin

Jardo, to nejsou výmluvy, pokud se rozhodneme jít touto cestou, je třeba prostě dořešit i spoustu situací kolem, i když je to nepohodlné. Mrkni se schválně na vlákno týkající se zaražené kuličky, kolik věcí bylo třeba probrat, aby vzešel finální, vcelku jednoduchý návrh, který však má reálnou šanci splnit svou původní myšlenku a zároveň nenaštvat lidi tím, že je nedopracovaný. Stejně tak je třeba přistupovat k tomuto návrhu, i když chápu, že nosit v hlavě takové množství souvislostí nemusí být vždy příjemné.

Nahoru Nahoru

#

11 lis 2010 00:55

Věk: 45

Nějak mi to nedá, abych zase nenadhodil nějaký negativ. Jak se zachovat v případě, kdy je na hřišti kaluž.
Příklad: Při náhozu, kdy budu kutálet kuličku a ta mě projede kaluží ( blátem ), tak se mi značně zašpiní. Nalepí se na ní bláto. S takovou kuličkou se nedá nijak valně hrát. Nekutálí se a spíše se lepí. Zde neni nyní důležitá úprava terénu, ale očištění kuličky od bláta. Do teď jsme si ji mohli očistit. Otázka zní. Bude se moci tato kulička před cvrnkem očistit a nebo ne?

Nahoru Nahoru

#

12 lis 2010 17:29

Site Admin

malyradek píše:
Já se pokusím vyjádřit k alternativám, které uvádíš ve svém příspěvku:
- ta kulička před důlkem, tam mi to přijde dost ošemetný, taková kulička je většinou hodně blízko důlku a je na změnu hodně citlivá, navíc v takovéto vzdálenosti od důlku bývá většinou terén dostatečně kvalitní, aby to nebylo nutné (tam si bude muset hráč vystačit s úpravou okolí) - ale dohodě nic nebrání
- dohoda i pro manipulaci se soupeřovou kuličkou mě taky napadla, mělo by to být spíš tak, že soupeře požádám, ?možná i mu sdělím důvod? (zatímco pro manipulaci vlastní kuličkou si dokážu představit i tichou dohodu)

Pracuji teď na otázkách do průzkumu a všechny konkrétní návrhy z obou vláken o zvedání kuliček bych tam chtěl zanést. Mohu tedy tento návrh formulovat tak, že defaultně je jakákoliv manipulace s kuličkou zakázána a soupeři se mohou domluvit na manipulaci s JAKOUKOLIV kuličkou nebo preferuješ, aby přidal i nezměněnou původní variantu, jak jsi ji napsal na začátku?

Nahoru Nahoru

#

12 lis 2010 17:45

Site Admin

Ještě, než se spustí průzkum na toto a další témata, tak bych tu měl jednu výzvu -má-li někdo jakýkoliv nápad - směr, kterým bychom mohli přemýšlet o řešení a nebyl zde doposud zmíněn, napište ho sem prosím co nejdřív, aby mohl být zahrnut v průzkumu.

Nahoru Nahoru

#

12 lis 2010 17:52

Site Admin

Martin Dostál píše:
Dále mi tu chybí ta varianta, že bychom přece jenom nezakazovali úpravu povrchu pod kuličkou, kterou nebudeme cvrnkat.
- na požádání (upraví si hráč)
- na požádání (upraví protihráč)
- na požádání (upraví nestranný rozhodčí na kterém se shodnou oba hráči při problému, v případě neshody upraví pořadatel turnaje)

Zase si jednou zaslovíčkařím, abych něco nezvrtal, až to budu dávat do průzkumu :) "Na požádání" je myšleno jako "po dohodě obou hráčů"?

Nahoru Nahoru

#

12 lis 2010 18:08

Site Admin

Martin Dostál píše:
jo :)

Bacha na to, aby sis tím smajlikem nezkazil šanci na vítězství v soutěži o nejkratší příspěvek ve fóru :D

Edit: teď jsi mě dostal :)

Pro ostatní, kteří nechápou - než jsem na Martinův jednoslovný příspěvek odpověděl, tak svou zprávu doplnil. Tímto končím OT a budu toto vlákno opět používat k seriózním účelům :)

Nahoru Nahoru

#

12 lis 2010 18:17

Site Admin

Martin Dostál píše:
Petře jo :)

ještě tu nikdo podle mě nezmínil variantu - v případě absolutního zákazu zvedání jakékoliv kuličky kdy v případě domluvy obou hráčů ve vzájemném zápase by si mohli jakoukoliv kuličku zvednout.
jednoduchej příklad.
Hráč A bude mít kuličku v blátě 100% obsahem(nepůjde zahrát na jeden cvrnk). Hráč B bude vědět, že díky kuličce v blátě vyhraje. Hráč B nabídne soupeři aby si kuličku zvednul a povrch upravil, kuličku očistil + samozřejmě další situace viz kulička u rantlu důlku, na nerovném povrchu atd. - Důvod je jasnej, fair play gesto zvýhodněného hráče.

O tom začal psát Radek, i když původní návrh nezněl přesně tak, jak ho píšeš Ty. Když jsem vzal v potaz argumenty, které Radek píše, tak jsem z toho odvodil přesně to, co píšeš teď.

Takže jsem se ještě Radka zeptal, zdali chce do průzkumu i tu úplně první variantu nebo jen tuto její následnou verzi.

Nahoru Nahoru

#

12 lis 2010 21:52

Ahoj, teď teprve jsem dorazil - myslím, že by nemuselo být od věci, dát tam návrhy oba. Postupným dolaďováním se ta původní myšlenka trochu posunula (alespoň v mých očích).
Za mě tam dej původní návrh, já jsem se úplně neztotožnil s tou "Jakoukoliv" kuličkou

Nahoru Nahoru

#

14 lis 2010 14:06

Site Admin

malyradek píše:
Ahoj, teď teprve jsem dorazil - myslím, že by nemuselo být od věci, dát tam návrhy oba. Postupným dolaďováním se ta původní myšlenka trochu posunula (alespoň v mých očích). Za mě tam dej původní návrh, já jsem se úplně neztotožnil s tou "Jakoukoliv" kuličkou

OK, Tvou variantu jsem tam doplnil.

Nahoru Nahoru

#

20 lis 2010 10:57

Vážení a milí kuličkáři. Konečně jsem se dostal k tomu, abych zde vyjádřil svůj názor na tuto problematiku. Toto se řeší především z toho důvodu, že ze zvedání kuliček se opravdu stal nešvar a hráči toho zneužívají, což fakt dělá zlou krev. Tatam je radost a pohoda ze hry, což se mi na kuličkách vždycky líbilo. Hráči se navzájem bedlivě sledují, zda se některý z nich nedopustí nějaké neregulérnosti. K tomu může dojít velice snadno a ve většině případů určitě nechtěně (pokud upravujete terén pod kuličkou, nesledujete stále místo kde původně ležela, ale odstraňujete právě nechtěnou překážku a může se stát, že ji nevrátíte přesně na původní místo). Vysvětlujte pak ovšem soupeři, že to nebylo vaším úmyslem. To je jeden z důvodů, proč by se měl eliminovat počet zvednutých kuliček při hře na minimum. Tím dalším důvodem je čas. Jsou hráči (a v poslední době jich stále přibývá a já se ani nedivím, když se to smí), kteří věnují více času terénním úpravám, než vlastní hře. Toto všechno soupeře přinejmenším rozladí a už jsem viděl mnoho hráčů, jejichž psychický stav po takovéto hře by bylo možno výstižně popsat až po 10té hodině večerní.
Takže já bych navrhoval povolit úpravu terénu pod kuličkou pouze v případě zašlápnutí kuličky (za to hráč nemůže a v měkkém terénu je to situace naprosto běžná) a nebo když se kulička ocitla v takové prohlubni, ze které opravdu nejde vycvrnknout (což je ekvivalent zašlápnutí a stává se to hlavně na mokrých površích, kde si kuličky při rozhozu prohlubeň vytvoří vlastní vahou) a pouze po předchozím upozornění soupeře, že se kulička bude upravovat. To se samozřejmě týká kuličky, se kterou má hráč v úmyslu bezprostředně poté hrát. Ve všech ostatních případech by se kuličky zvedat nesměly a už vůbec ne kuličky, se kterými se nebude hrát, nebo dokonce soupeřovy.
Líbí se mi Radkův původní jednoduchý návrh, jen bych to ještě doplnil tím, že když je kulička pod úrovní terénu dejme tomu ½ a více svého objemu, (to už je prakticky nehratelná) pak by hráč soupeře pouze informoval, že bude povrch pod kuličkou upravovat. V ostatních případech těžko hratelných kuliček by záleželo na dohodě obou hráčů. Proč píšu těžko hratelných? Tím mám na mysli například situaci, kdy je kulička cca 1/3 pod úrovní terénu, ale vycvrnknout se ještě dá. Rozhodně nemám na mysli situace, kdy se kulička ocitla v jakési prohlubenince, kterou tam vytvořila moucha při neopatrném přistání. Ta 1/3 mi přijde jako rozumný limit a vzniklé situace mohou důkladně prověřit umění hráčů.
A ještě k tomu zašlápnutí kuličky. Mohu zodpovědně prohlásit, že zašlápnout se dá i kulička, která je blízko u důlku. Jsem naprostej motorickej debil a už se mi to párkrát povedlo. Může se to stát hlavně v blátivém povrchu, kdy kuličky, ač předtím pestrobarevné, mají barvu bláta.
Neřeším tady „rantly“ u důlků. To je věc, kterou by si hráči měli zkontrolovat a případně opravit ještě než začnou hrát a také před cvrnkem. Pouze bych doporučil pořadatelům zahrabávat umělé důlky cca 0,5 cm pod úroveň terénu, čímž možnost vzniku rantlu odpadá.
Naprosto specifický případ (o kterém se zmínil Leoš) je ten, kdy odcvrnkávaná kulička skončí ve vedlejším důlku. Důlek není terénní nerovnost, nýbrž nedílná součást hřiště, takže jakékoli zahrabávání je nesmysl a soupeři nezbývá než uznat že se odcvrnk mimořádně dobře povedl a přemístit si kuličku na čáru hodu (pokud to tedy není borec, který ji umí z důlku vycvrnknout :-)
To házení z čáry hodu když je kulička v nehratelné pozici se mi moc nezamlouvá. Pokud bude blízko u důlku, tak si nehratelnou pozici dost dobře nedovedu představit (kromě výše uvedeného) a pokud je daleko, tak by to hráče ve většině případů zvýhodnilo.
Taktéž úprava terénu před kuličkou je podle mě v mnoha případech zdlouhavá a mnohdy zbytečná. Podle mě by se směly odstranit pouze viditelné překážky, místo nějakého zametání, vyfoukávání apod. Vždyť jsou to právě ony drobné nerovnosti a nedokonalosti terénu, které dodávají hře na zajímavosti a k umění hráče samozřejmě patří i „přečíst“ terén. Upřímně řečeno, koho z vás by bavila hra na absolutně rovném terénu, kde by 8, 9, případně všech 10 kuliček z rozhozu skončilo v důlku? Ale to už by byla diskuze na samostatné vlákno.
A ještě ke zvedání soupeřovy kuličky. To by se nemělo povolit v žádném případě. Hráč má svoje kuličky, soupeř také a neměli by si vzájemně zasahovat do hry tím, že by jakkoli manipulovali cizími kuličkami. Ani po dohodě! Proč bych měl soupeři dovolit, aby upravil povrch pod mojí kuličkou, když si to stejně dobře (ne-li lépe) mohu udělat sám (v případě, že to bude dovoleno). V případě, že by toto dovoleno bylo, tak by se klidně mohlo stát, že hráč, kterému se nepovede rozhoz by zvedl klidně třeba 5, 6 i více soupeřových kuliček (samozřejmě postupně), pěkně by si terén pod nimi opucoval a pak by je poslal někam do Tramtárie, odkud by pak bylo dost těžké se trefit do důlku a už zhola nemožné mu to oplatit. V takových případech by vlastně hráč pykal za to, že se mu povedl rozhoz! A znám i hráče, kteří by si na svoji kuličku nenechali sáhnout už z čiré pověrčivosti (sáhnul mi na ni soupeř – už mi to s ní nepůjde = prohraju). Respektujme i takovéto názory.
No a teď ještě co v případě, že si hráč bude upravovat terén pod kuličkou (nebo jakkoli manipulovat s kuličkou) bez upozornění soupeře? Podle mne je to jednoduché. Zvedl kuličku, takže s ní vlastně pohnul a v tom případě je na řadě soupeř.
Je mi jasné, že bude docházet k situacím, kdy terénní nerovnosti hráče poškodí, ale v jiné hře mu zase pomohou, nebo poškodí soupeře. Těmto případům se zabránit prostě nedá. V kuličkách odpradávna platilo „příroda hraje“ a tak by to mělo zůstat i nadále.
Pro Martina A: Hele, za pár týdnů bychom ty naše litanie mohli vydat knižně. Když se k nám přidá ještě Jarda Z. tak už to vydá na pěknej tlustopis a budem prachatýýý! :-) :-) :-)

Nahoru Nahoru

Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.
 Stránka 3 z 9  [ Příspěvků: 125 ]  »

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]