Přihlásit se | Registrovat

Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.
 Stránka 2 z 9  [ Příspěvků: 125 ]  »

08 lis 2010 19:07

Mě teď napadl ještě jeden důvod, proč nepovolit manipulaci s kuličkou, kterou se nebude hrát - může se stát, že soupeř bude manipulovat s kuličkou, když já se budu připravovat na cvrnknutí a stane se to na úrovni periferního vidění - to může člověka snadno rozhodit

Nahoru Nahoru

#

08 lis 2010 20:55

Site Admin

Martin Dostál píše:
Petr píše:
To je vztaženo jen k situaci, kdy kulička je v nehratelné pozici a hráč by nesměl upravovat povrch nebo je to míněno jako univerzální náhražka za pravidlo umožňující kdykoliv jakoukoliv kuličku umístit na čáru hodu a cvrnkat s ní?.

Bylo to myšleno pouze v situaci, kdy je kulička v nehratelné pozici a hráč by nesměl upravovat povrch.
Teoreticky by to mohlo jít kdykoliv snad jenom kromě případu kdy hráč hraje s menším počtem kuliček.

Aha, pro případ, že bychom s touto myšlenkou tedy dál pracovali, tak bych měl na zřeteli to, že kuličku si člověk dává na čáru hodu ve chvíli, kdy je pro něho výhodnější hrát z ní než z místa, kde je kulička umístěna. Důvodem pro přemístění sice může být špatný terén v relativně blízkém okolí důlku, ale i kulička odcvrnknutá soupeřem třeba 8 m daleko. Nemusí jít o takový extrém, ale v mnoha případech by hození kuličky namísto cvrnku mohla být výhoda. Projevilo by se to zejména na některých druzích povrchu, kde se těžko cvrnká, ale po rozhozu kulička zůstává na místě dopadu nebo jen malinko poskočí. Příkladem může být písčitý terén nebo rozbahněné hřiště při dešti.

Nahoru Nahoru
  Profil Zobrazit autorovy stránky 

#

09 lis 2010 21:36

Ahojky všem kuličkářům. I my se chceme vyjádřit k danému problému. Plně souhlasíme s názorem Pavly, Petry a Zdeňky. Jsme pro úplný zákaz zvedání jakékoliv kuličky, vyjma kuličky, která je omylem zašlápnuta. (Příroda je příroda a všichni máme stejné podmínky v danou chvíli na jakémkoliv hracím hřišti.)

Mějte se Jarda a Zdenka

Nahoru Nahoru

#

10 lis 2010 00:32

Věk: 45

Jardo, asi Ti začnu zašlapávat kuličky. :D On Tě ten zákaz přejde. Neboj, dělam si srandu.
Já si myslím, že i to upravování terénu před, za i pod kuličkou je důležitá součást hry. Jednak to je i na hráčovo všímavosti, zdali si všimne, že kulička není úplně OK a zadruhé bych řekl, že to pro přihlížející vypadá více profesionálně. Zkuste se vžít do pohledu přihlížejícího laika. Máte kuličku dejme tomu trochu přišlápnutou, či zabořenou. Když ji nadzvednu a povrch zarovnám, tak hned v jeho očích budete vypadat lépe ( profesionálněji ), než když se tam budete pokoušet tu kuličku nějak né moc valně zahrát. A mimo jiné to je pro vás i pohodlnější hrát z upraveného terénu, než kdoví z jaké pozice. Stále tu je již zmiňované riziko, že se kulička nedá na správné ( stejné ) místo. Ale co si budeme nalhávat, pokud bude chtít někdo švindlovat, tak tento zákaz ho rozhodně nezastaví. Je plno možností, jak si cvrnk ulehčit. Někdo nevhodnou kuličku nenápadně sebere a přemístí na pro něj vhodnější místo. Toho jsem si nedávno všiml. Bohužel pro soupeře jsem si počítal ( kontroloval ) jeho kuličky, protože jsem si byl vědom, že měl jednu kuličku za mnou v zákrytu a najednou aniž by se hrála, tam nebyla. V momentě, kdy si klekl ke cvrnku, tak kuličku umístil nenápadně ( pro něj nenápadně, já na to čekal ) vedle své nohy. Ale i tento podvod mu již nepomohl. A teď si představte, sice asi již zacházim do velkých extrémů, ale možné to je, že se najdou tací hajzlíci, co vám ty kuličky budou jakoby omylem zašlapávat. Vy budete škodni a on se bude smát. Proto bych rozhodně úplně nezakazoval zvedání a úpravu. Ale je to pouze věc názoru.
Proto přátelé, hrajeme to snad pro zábavu, protože nás to baví. Tak hrajte fair play. Nejde tu kdo ví o co, tak si tu hru užijte. A pokud nemáte na vítězství, tak se přece také nic neděje. Hlavně, že jsme super parta a je u toho mnohdy i sranda.
Každej kdo to dočetl až sem, by si zasloužil odměnu. Jsem se zase nějak rozepsal úplně mimo mísu.
Snad se brzy zase sejdeme, třeba na extrémech. Cvrnku zdar :wink:

Nahoru Nahoru

#

10 lis 2010 11:22

Takže budem dát přihlížet tomu, jak si hráči odmetají všechny své kuličky, hra se tím zdrží o jednou tolik ale bude to aspoň dobře vypadat :-))))

Martine, Jarda psal že zakázat s výjimkou těch zašlápnutých a to mi přijde rozumné.

Nahoru Nahoru

#

10 lis 2010 12:03

Kromě zašlápnutých kuliček bych jiné nezvedala, prostě zákaz. Nikdy už se totiž nepovede položit kuličku nazpět přesně tam , kde byla. A navíc některé nejmenované hráče to i svádí k posouvání. Můžeme si tu psát stále dokola, jak hrát fér, ale pak na turnaji je vše jinak, víme to všichni. Čím to zvedání a posouvání kuliček bude pokračovat dál???

Nahoru Nahoru
  Profil ICQ 

#

10 lis 2010 12:11

PetraKvas píše:
Kromě zašlápnutých kuliček bych jiné nezvedala, prostě zákaz. Nikdy už se totiž nepovede položit kuličku nazpět přesně tam , kde byla. A navíc některé nejmenované hráče to i svádí k posouvání. Můžeme si tu psát stále dokola, jak hrát fér, ale pak na turnaji je vše jinak, víme to všichni. Čím to zvedání a posouvání kuliček bude pokračovat dál???

Já bych si ji nenápadně posunul rovnou do důlku, třeba by to prošlo... :D

Ale teď vážně: psal jsem již, že mi zvedání jen té kuličky, s níž chce hráč cvrnkat není úplně proti mysli, i když i v tomto případě hrozí její zpětné položení ne na původní místo. Znovu tedy připomínám můj nesmělý návrh, zda i tuto možnost neomezit třeba na kuličky vzdálené půl a více metrů od důlku, kde jednak spíš předpokládám nerovnosti a nečistoty terénu a zároveň případné posunutí kuličky o pár mm oproti původní poloze nemůže z hlediska úspěšnosti cvrnku sehrát tak významnou roli.

Nahoru Nahoru

#

10 lis 2010 12:18

Leoši, nebyl bys první ani poslední. Martine, každý mlčí a nikdo to s pořadateli neřeší. Další Chyba.....

Nahoru Nahoru
  Profil ICQ 

#

10 lis 2010 12:37

Přesně jak píše Leoš... důlek do určité vzdálenosti je upraven pořádajícím + mají šanci si ho hráči před zápasem doupravit sami. Klidně ať si hráči zvedají kuličky které jsou za tímto pomezím, protože tam nehrozí ovlivnění hry jako s kuličkou 15cm od důlku. Stejně tak by tato výjimka byla i pro ty zašlápnuté kuličky.

Nahoru Nahoru

#

10 lis 2010 12:44

A jak to pomezí chceš určit? To budou na hřišti hráči běhat s metrem? A odměřovat, kterou kuličkou smí zvedat a kterou ne? Stejně tak zašlápnutá kulička - když se mi nějaká nebude líbít, tak si jí "nenápadně" zašlápnu, abych jí pak mohla zvednout a upravit???

Nahoru Nahoru
  Profil ICQ 

#

10 lis 2010 14:05

PetraKvas píše:
A jak to pomezí chceš určit? To budou na hřišti hráči běhat s metrem? A odměřovat, kterou kuličkou smí zvedat a kterou ne? Stejně tak zašlápnutá kulička - když se mi nějaká nebude líbít, tak si jí "nenápadně" zašlápnu, abych jí pak mohla zvednout a upravit???

Jsem si vědom, že by bylo třeba vzdálenost některých kuliček přeměřovat, ale snad by se to netýkalo všech - vzdálenost 30 cm či metr a víc lze splehlivě určit od oka. Samozřejmě, je to zdržení, ale vždy je prostě něco za něco. Ostatně tím, když se bude moci zvedat jakákoliv kulička a pečlivě pod ní upravovat terén, tam nastává zdržení ještě větší. A co se týká úmylsného zašlapávání kuliček - tohle snad lze uhlídat, nehledě k tomu, že takhle hluboko bychom snad neměli klesnout... To, abychom tu pomalu začali řešit, jak rozhodnout v případě inzultace protihráče...

Nahoru Nahoru

#

10 lis 2010 15:19

Site Admin

Martin Dostál píše:
zajímalo by mne, zda jsi to tomu dotyčnému hráči řekl že podvádí a nebo jsi jenom mávl rukou že je to vlastně nějak jedno a tim mu dal najevo že švindlování se toleruje nebo dokonce schvaluje!. Zajímalo by mne jestli i ostatní hráči, kteří byli svědky onoho "švindlování" s přemístěním kuličky po jejím zvednutím viz letošní MS a další situace a další turnaje se ozvali protihráči, či to snad dokonce šli řešit s pořadatelem. Dokud se toto bude přecházet a nikdo z toho neudělá pořádnej humbuk přímo za dané situace v zápase a tím dá jak hráč švindlujícímu najevo že takhle ne, tak i celá kuličkářská komunita že švindlíře mezi sebou nechce, tak se to prostě bude stávat. Když se bude veřejně vědět, že Martin Dostál švindluje a podvádí myslíte si, že bude mezi Vás rád chodit hrát? Já si myslim, že už to nikdy nezkusí (když teda přijde) a bude si dávat setsakramentsky velkej pozor aby nebyl opětovně nařknut ze švindlování. Když dáme takto hráčům najevo, že tenhle jejich styl nebo dokonce oni mezi námi nejsou vítaní nemusíme tady jakkoliv řešit nějaké zákazy se zvedáním kuličky.

O tomhle jsem shodou okolností s Martinem mluvil, takže vím, že se ozval, což je velmi dobře.

Na druhou stranu jsem sám zažil situaci, kdy v pro mě velmi důležitém zápase soupeř posunul kuličku, které překážela moje před důlkem tak, že již nepřekážela a poté ji trefil a o 1 kuličku vyhrál hru. Myslím, že je o mě dost známo, že když si o někom myslím své, nemám problém to hodně nahlas říci, ale v tomto případě jsem to neřešil - z prostého důvodu - těžko říct, jestli to byl úmysl nebo ne, těžko říct, jestli třeba sám nevědomky něco takového občas neudělám (když občas soupeři omylem zašlápnu kuličku, proč by se mi nemohlo stát třeba toto, že?). Takové situace mohou být častý důvod, proč se to neřeší.

S tím opět souvisí myšlenka Etického kodexu, jehož koncept do jisté míry mám, ovšem prezentovat ho budu až ve chvíli, kdy budou hotovy prostředky, jak se k němu dobrovolníci budou moci veřejně přihlásit. Idea je taková, že by to mohlo jít online pomocí stránek s profilem hráče, což pokud se bude dařit programování, tak by to mohla být součást dalších rozšířených funkcí, které by nabízel program pro výpočet národního žebříčku ve své online verzi. Ale nechci nic slibovat, tohle je práce, při které se na maličkosti dá zaseknout i na několik týdnů, takže uvidíme.

Citace:
Vím o co jde Petrovi v této otázce jde, několikrát jsem s ním na toto téma mluvil, ale za momentální situace, kdy zhruba 75% hráčů, kteří reagovali v tomto vlákně je pro tento zákaz nevidím jiné řešení než opět udělat online průzkum, kdy bude osloven co největší počet hrajících kuličkářů a od výsledků tohoto průzkumu bych se dále odrážel. Nikde není napsáno, že v případě schválení tohoto zákazu nemůžeme takhle odehrát následující sezonu a po sezoně udělat nový průzkum zda je lepší varianta se zvedáním či bez zvedání + případně nastavit určitá kritéria.

Jj, je to na seznamu, tato otázka půjde spolu s ostatními do nejbližšího průzkumu.

-------

Jak čtu toto vlákno, doporučoval bych pokusit se řešit problém více v souvislostech. V krátkosti - nemožnost zvednout kuličku vyřeší jeden problém, další tím vzniknou - detaily jsou popsány výše. Obávám se tendence hráčů hodnotit situaci podle toho, že z ní někdy těží soupeř a opomíjení faktu, že v případě nemožnosti zvednutí kuličky tím vy sami budete mnohokrát poškozeni.

Ke konci sezóny tu vznikla snaha najít řešení, aby kulička byla vrácena vždy na správné místo. Toto řešení by vyžadovalo více přemýšlení a téměř jistě i otestování v terénu, na druhou stranu by tato práce mohla být vyvážena tím, že by se problém vyřešil a zároveň tím nevytvořil jiný.

Nahoru Nahoru

#

10 lis 2010 15:27

Site Admin

jardazach píše:
Ahojky všem kuličkářům. I my se chceme vyjádřit k danému problému. Plně souhlasíme s názorem Pavly, Petry a Zdeňky. Jsme pro úplný zákaz zvedání jakékoliv kuličky, vyjma kuličky, která je omylem zašlápnuta.

Pokud bychom se ubírali tímto směrem, je třeba vyřešit (minimálně) následující otázky:

1. Jak se pozná zašlápnutá kulička? U větší prohlubně nevím, jestli tam byla nebo vznikla až zašlápnutím.

2. Jak se vyřeší měkký povrch, zejména bláto, do kterého se kuličky z rozhozu mohou zabořit?

3. Jak se případně rozliší, jestli kulička byla zašlápnuta nebo se zabořila do měkkého povrchu?

4. Jak se budou hrát kuličky, ke kterým bez úpravy terénu není možné položit ruku a cvrnkat bez toho, že by se kulička pohnula (aniž by se jí hráč dotkl)? Typickým příkladem může být list pod kuličkou, takový ten pěkně zakroucený, kde když se ho dotknete, abyste kuličku mohli hrát, tak kulička jede z listu pryč.

5. Další situace, které mohou nastat, při nichž je kulička nehratelná - buď je třeba obecné řešení nebo kompletní seznam takových situací.

Nahoru Nahoru

#

10 lis 2010 15:40

Site Admin

leos.kofron píše:
Ale teď vážně: psal jsem již, že mi zvedání jen té kuličky, s níž chce hráč cvrnkat není úplně proti mysli, i když i v tomto případě hrozí její zpětné položení ne na původní místo. Znovu tedy připomínám můj nesmělý návrh, zda i tuto možnost neomezit třeba na kuličky vzdálené půl a více metrů od důlku, kde jednak spíš předpokládám nerovnosti a nečistoty terénu a zároveň případné posunutí kuličky o pár mm oproti původní poloze nemůže z hlediska úspěšnosti cvrnku sehrát tak významnou roli.

Tato varianta by určitě zmenšila zlo, které by vzniklo jako vedlejší efekt tohoto návrhu. Ze zkušenosti bych odhadl, že min. v 75 % je třeba upravovat povrch pod kuličkama, které jsou dál než 2 m od důlku. S těmito - od oka odhadnutými - 75 % případů by pak nebyl problém.

U kuliček nacházejících se v zóně, kde by se nesměly zvedat, by bylo potřeba vyřešit otázky, které jsem psal v reakci na příspěvek Jardy a Zdeňky.

Co se týče měření, myslím, že by to nemusel být problém, tohle by člověk měl za chvíli v oku a jen případy, kdy by kulička byla přibližně na hranici této zóny, by vyžadovaly přeměření.

Nahoru Nahoru

#

10 lis 2010 15:50

Ještě k onomu zašlapování kuličky - dalo by se to řešit i tak, že pokud hráč zašlápne (ať už úmyslně či nechtěně) vlastní kuličku, je to prostě jeho nepozornost či chyba a měl by ji tedy odehrát z neupraveného místa. Pouze zašlápnutí soupeřovy kuličky by umožňovalo terén pod ní upravit. Možná, že bychom se divili, jak opravdu jen výjimečně by k něčemu podobnému docházelo...

Nahoru Nahoru

Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.
 Stránka 2 z 9  [ Příspěvků: 125 ]  »

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]