Pro úplnost přidávám návrh Petra Šejby, který nám rozeslal 1.5.2015:
"Návrh se týká herního systému MS. Původně jsem to plánoval dát ještě do fóra, ale nestihl jsem to, takže vám posílám potřebné informace a zbytek nechám na vás:
Vzhledem k tomu, že v minulosti ve VV převládal názor, že MS by se nemělo svěřovat pořadatelům/klubům jako turnaje Masters, je jeho pořadatelem sám výkonný výbor - tj. vy
MS jsem přidal před časem na stránky, aby bylo v termínovce, je však ještě třeba, abyste se shodli na detailech propozic (zejména herní systém). Editaci propozic můžeme domluvit některým z těchto způsobů:
Převedu turnaj do hráčského účtu někoho z vás (bude to technicky vypadat, jako byste někdo z vás propozice zadali - můžete je pak "normálně" editovat).
Ponechají se v mém hráčském účtu, ze kterého jsem je vkládal. V sekci pro VV se kdykoliv můžete přihlásit do mého hráčského účtu a odsud je editovat. V tomto případě mějte na paměti, že systém vás po 24 minutách automaticky odhlásí (to je dobré si uvědomit hlavně posléze při zadávání výsledků).
Co se týče možností herního systému, je to 100% na vás, těch variant je nekonečně, nicméně zmíním 3 nejpravděpodobnější, u kterých možná budete chtít začít:
Zvýhodněný pavouk - relativně osvědčený systém z minulých let.
Zvýhodněný pavouk & Martinův (D.) systém nasazování na důlky - vychytanější systém přidělování důlků za cenu delšího času trvání základních skupin - bylo použito na posledním MS, které se však kvůli tomu protáhlo do tmy. Při zvažování jeho (ne)použití asi bude důležité, jestli se používal v poslední době na turnajích a hráči jsou na něho zvyklí. Podle teoretických výpočtů by turnaj neměl zdaleka protáhnout tolik, o kolik se to minule stalo - dle mého názoru je to o tom, jak na něj hráči nyní (ne)jsou zvyklí - pokud ano, ty časy by měly být zvládnutelné.
Již delší dobu jsme se bavili o různých výhodách švýcarského systému s dohrávkovými skupinami (švýcar na tolik kol, kolik by bylo v KO systému, na 3 vítězné & 1. - 4. hrají o 1. - 4. místo - KO, KK nebo jinak na 3 vítězné, 5. - 8. o 5. - 8. místo na 2 vítězné, 9. - 12. o 9. - 12. místo také na 2 vítězné.... až do posledních míst). Dohrávkové skupiny se vyhlásí od posledních míst, 4 nejlepší tak jsou vyhlášeni na konec. Díky tomu a vyššímu počtu vítězných her celé hráčské pole skončí své zápasy přibližně v době, kdy se hraje finále).
Co se týče poslední varianty, ačkoliv si myslím, že je z logického hlediska nejlepší, jsem si vědom, že některým hráčům tento systém nemusí úplně vyhovovat. Nemá smysl někomu nutit sebelepší systém, pokud by ho hráči vyloženě nechtěli...
Jak znám hráčskou komunitu, tak ovšem také vím, že je to tím, že mu hodně lidí příliš nerozumí. Měl jsem v plánu v Zákolanech si o tom s hráči postupně promlouvat, ale bylo mě třeba na jinou práci, takže vám zašlu argumenty, které jsem měl připravené a můžete to zkusit s nimi trochu probrat vy.
Speciálně jsem to chtěl prodiskutovat s Františkem (což kdyby se povedlo někomu z vás, jistě by to byl přínos), protože pokud si přečtete jeho příspěvek na
viewtopic.php?f=2&t=790#p4667 , tak myslím, že reprezentuje postoj mnoha dalších hráčů a zároveň si myslím, že většina Františkových argumentů neodpovídá realitě. František je velmi inteligentní, open-minded člověk, u kterého myslím, že může nastat jen jedna ze 2 možných situací - přesvědčí jej níže uvedené argumenty nebo on přijde s nějakými, které je logicky vyvrátí, tudíž na jeho názor bych velmi dal.
Takže zde jsou argumenty pro tento systém, jak jsem je měl připraveny pro diskuzi s hráči:
Aby zejména zahraniční (= slabší) hráči hned nevypadli z bojů o medaile. Z řad členů výkonného výboru zněly návrhy jako aby ze skupin postupovali z tohoto důvodu všichni. Švýcar to řeší.
Aby se finále nehrálo za přihlížení pár zbývajících hráčů. Dohrají všichni akorát před finále.
Všichni hrají stejně zápasů.
Po prvních kolech se hrají zápasy se statisticky stejně silnými hráči - u skupin je celá skupina složena z hráčů od prvních po poslední místa v plovoucím NŽ a teprve po vypadnutí v pavouku se k sobě dostanou hráči s podobnou výkoností.
Časově výhodné - pravděpodobnost, že se bude hrát až do tmy je menší než u jiných systémů, i když se již od začátku bude hrát na 3 vítězné hry.
U základních skupin existuje dilema, kolik lidí nechat postoupit do pavouka. Na jednu stranu hráči preferují, aby jich postoupilo více (kdo chce vypadnout z bojů o medaile brzy, že?), na druhou stranu - pokud vyhrajete např. 6-člennou skupinu, z které by postoupilo 5 hráčů, znamenalo by to, že např. při 48 soutěžících můžete skončit klidně až na 40. místě (vyhráli jste 5 zápasů z 5-ti, pak 2x prohrajete a jste venku z turnaje - není to neúměrné?) ...ve švýcaru jsme tohoto dilematu ušetřeni - všechny zápasy mají stejnou váhu, stejnou měrou ovlivní celkový výsledek hráče.
Doba čekání na další zápas - rovnoměrná - v pavouku v pravé části čekání, ve zvýhodněném hráči na prvních místech ještě o něco větší. Pro někoho to může být argument pro, jinému to může být jedno."